12 sierpnia, 2022

Weston

Kobieta i jej świat

kwiaty dzikiego bzu

Kwiaty dzikiego bzu czarnego – zastosowanie i właściwości zdrowotne

Kwiaty dzikiego bzu czarnego to surowiec bardzo ceniony w medycynie naturalnej oraz kuchni. Są one bowiem powszechnie lubiane nie tylko za liczne właściwości zdrowotne, ale i ciekawy smak i sporą przydatność w kuchni. Warto więc dowiedzieć się więcej na temat tej popularnej w Polsce rośliny.

Dziki bez czarny to dość popularna roślina w naszych szerokościach geograficznych i bez trudu znajdziemy wiele miejsc, w których rośnie on dziko. Kwiaty zbiera się w czerwcu, kiedy to krzewy bzu rozkwitają białymi, pięknie pachnącymi baldaszkami. Do zbiorów warto wybrać miejsce oddalone od ruchliwych dróg, dzięki czemu zminimalizujemy ilość zanieczyszczeń pochodzących ze spalin. Ponadto, jeśli chcemy zbierać dziki bez czarny do przygotowania przetworów to pamiętajmy, żeby nie robić tego po deszczu, a najlepiej w słoneczny, gorący dzień. Deszcz wypłukuje bowiem z kwiatów pyłek, odpowiedzialny za smak. Dodatkowo na zbiory warto zabrać nożyczki i już na miejscu odcinać z baldaszków same kwiaty – łodyżki dodają bowiem goryczy i w większości przetworów nie są pożądane.

Dlaczego w ogóle warto włączyć dziki bez czarny do diety?

Właściwości zdrowotne czarnego bzu są powszechnie znane. Jego kwiaty są bogate we flawonoidy i sole mineralne, a także witaminy z grup B i C. W medycynie naturalnej od dawna stosuje się je z powodzeniem jako lek na przeziębienie i gorączkę (posiadają silne właściwości napotne) oraz choroby płuc. Kwiaty czarnego bzu znakomicie wzmacniają również odporność, a ponadto działają moczopędnie i przeciwzapalnie, dzięki czemu są również skuteczne w walce ze schorzeniami nerek i układu moczowego czy przerostem gruczołu krokowego.

Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie kwiatów czarnego bzu. Najprostszym jest zasuszenie ich w celu przygotowania naparu ziołowego. Bardzo popularny jest także syrop z kwiatów czarnego bzu, stanowiący znakomity dodatek zarówno do lemoniad czy drinków, jak i rozgrzewającej zimowej herbatki. Na Śląsku tradycyjnie przygotowywano także orzeźwiający napój z czarnego bzu, przyrządzany podobnie do kwasu chlebowego, zaś w całej Polsce popularność zyskuje nalewka z tych białych kwiatów. Nieco bardziej oryginalnym pomysłem są naleśniki, w których zapieka się w całości kwiatostany czarnego bzu.

Kwiaty dzikiego bzu czarnego mają, jak widać wiele zalet. Są łatwo dostępne – wystarczy niedługi letni spacer, by przynieść całą siatkę tego pachnącego surowca – oraz posiadają wiele cennych właściwości leczniczych i zastosowań w kuchni. Dlatego ich niemalejąca popularność nie powinna nikogo dziwić.